Referat från månadsmöte 19 april

Aprilmötet var ovanligt välbesökt, riktigt roligt att så många kunde komma!

Pierre gjorde en presentation om hur man kan anpassa en bild för att på bästa sätt visas på olika media, vad som är bra att tänka på om bilden skall visas med en projektor eller på en telefonskärm alt. läsplatta.

Kort sammanfattning: Om din bild skall visas på en projektor med full HD upplösning (klubbens t.ex.) är det en fördel att anpassa bildens storlek till 1920 x 1080 pixlar för bästa visningskvalitet. Visserligen är de flesta av dagens visningsprogram bra på att skala om bilder utan att man direkt ser någon försämring men för att vara garderad är det ett bra första steg.
Generellt sett kan det vara en idé att mörka ner din bild 1/2 till 1 steg för visning med projektor eftersom det vanligtvis blir lite för ljust. Som ett sista steg är det bra att skärpa upp bilden lite eftersom nedskalning av bilden sänker skärpan.
Om bilden däremot  skall visas på en telefon eller platta (genom t.ex. Instagram, FB eller annan media-app), så skall man tänka på att dessa nästan alltid blåser på med färgmättnad mm. så man behöver inte dra på för mycket själv när man redigerar bilden för internet.

Håkan visade en serie mycket fina närbilder på insekter, främst på olika sorters bin. Samtidigt fick vi som är okunniga i ämnet även en inblick i bisorter som vi aldrig hört talas om…

Vi passade också på att visa några alster från print-övningen hos Boris Burchard några veckor tidigare.

Månadens utmaning var att ta med någon/några svartvita bilder och berätta lite om tankarna runt bilden, motivet, teknik mm. Flera hade bilder med sig som vi diskuterade runt.

Vårresan är i år planerad till 1-4 juni, och kommer gå till Halland med området runt Falkenberg som bas. Detaljschemat är ännu ej satt men det är hög tid att anmäla sig om man är intresserad. Det går bra att delta enstaka dagar också om man inte har möjlighet att vara med alla dagar.

Mötet avslutades med lite spontanvisningar av medhavda bilder.

/Mario C.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *