En solig dag i Varberg

Vårens söndagsutflykt blev en lyckad endagstur med sol samt bra och varierande foto-stopp enligt Anders H’s rekommendationer. Vi fick uppleva och dokumentera; Borrås skåra i närheten av Väröbacka, Bua fyr, Naturreservatet Gamla Varberg, liten del av Getterön samt Varberg stad/hamn. För att se allt samlat på en karta finns här en länk.

Vi var en skara om 13 personer som följdes åt under dagen.

Först kom vi till Borrås skåra som ligger efter en kort klättring tillgänglig för allmänheten. Sprickan är precis så bred att man kan passera hela vägen igenom och i slutet får man huka sig under en stenbumling som har kilat sig fast. Det går att vandra upp några meter till och där få dels en fin utsikt över hela landskapet åt väster, men och en fräck titt ner i sprickan.

I lä av Bua fyr tog de som hade smörgås med sig, en kort paus med varm dryck och tillhörande matsäck. Ett vackert havsområde som har ett mycket udda inslag av ett stort kärnkraftverk. Det blåste en hel del, men det avskräckte inte oss inte särskilt.

Naturreservatet Gamla Varberg var större än att vi hann med att ta oss runt överallt, men här finns en varierad miljö om hav, klippor, träd, ljung och lite våtmark/damm. Ljungen hade ännu inte lämnat sin bruna färg och även träd och buskar behöver några veckor på sig innan det spirar, men klippornas stenar är lika fina året runt.

Till Getterön åker många fågelintresserade, men det var inte vår anledning. Det hade redan blivit en bit in på eftermiddagen för vår del och våra avsikter var inte att utforska hela Getterön, det är nämligen heller inte så litet. Vi hade dock en plan att få se Varbergs fäsningen “från havet”. Vyn gjorde oss lite besvikna, kanske åkte vi inte till helt rätt ställe.

För att närma sig slutet på dagen så åkte vi in till Varberg stad och åt kebab/pizza på Campino. Något fyrkantiga i magen, gick vi nedåt havet för att utforska Kallbadhuset, hamnen och Varbergs fästning. Det blev en mycket lyckad dag som slutade runt 17-18 tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *